Madu adalah suata bahan yang boleh tahan lama tanpa kehilangan khasiyat dan peranannya sebagai bahan makanan dan ubatan.
Cara-cara menyimpannya sebagai berikut :-
1. Hendaklah dia disimpan di tempat yang kering , jauhkan dari tempat yang lembab sebab terpengaruh untuk menghisap air dimana madu itu sendiri mempunyai sifat menghisap. Keadaan lembabitu membawakan dia bertambah lembab yang menjadikan dia kacau dan rosak. salahlah sekali jika botol madu dimasukkan kedalam bekas air agar dia terjauh dari semut , konon.
2. Hendaklah keadaan udara sekitarnya tidak terlalu dingin seperti dalam peti sejuk. Seandainya disimpan dalam peti sejuk maka khasiatnya akan rusak dan hilang.
3. Hendaklah disimpan ditempat yang tidak terdedah kepada cahaya matahari , sebab matahari itu akan memusnahkan dzat dalam madu yang dapat membunuh kuman-kuman penyakit. Boleh menyimpannya dalam bekas kaca yang nipis , demikian juga yang gelap.
4. Hendaklah disimpan dalam bekas kaca. Jauhkan dari bekas galian seperti besi dan zink , sebab kedua-dua akan mempengaruhi dzat gula dan dzat asam (yang berhubung dengan perut) yang ada dalam madu , maka membuatkan dia meningkat (mengacau khasiatnya).
5. Jauhkan dari tempat yang berbau busuk seperti bau ikan (dalam peti sejuk) sebab sifat madu itu akan terpengaruh dan menghisap bau itu dengan senang.Demmikian juga dekat dengan bau-bau lain.Cukuplah baunya sendiri memelihara keutuhannya.
6. BAgi mengilakkan dia susut ,maka dipetuakan orang tua-tua agar dimasukkan kedalam botolnya kira-kira 5 biji lada benar atau padi (tanpa dipecahkan) dan dia tidaklah akan menimbulkan kesan sampingan.
7. Madu itu tidak perlu dimasak atau diprocess lebih dahulu.Jika dia dimasak atau dipanaskan ke paras kepanasan yang tinggimaka enzim didalamnya akan rusak dan hilang khasiatnya.
Madu asli atau madu yang jilah tidaklah akan rusak dengan berlalunya masa dan dia tidak akan rusak atau busuk apabila dia berada dalam bekas yang terbuka sebab kuman-kuman atau hama penyakit yang dibawa udara tidaklah akan tumbuh padanya.Kelembapan madu sendiri adalah dibawah 20%.
Dikatakan madu diMalaysia boleh tahan dari 3 sehingga 5 tahun atau lebih menurut penjagaan.
3. Hendaklah disimpan ditempat yang tidak terdedah kepada cahaya matahari , sebab matahari itu akan memusnahkan dzat dalam madu yang dapat membunuh kuman-kuman penyakit. Boleh menyimpannya dalam bekas kaca yang nipis , demikian juga yang gelap.
4. Hendaklah disimpan dalam bekas kaca. Jauhkan dari bekas galian seperti besi dan zink , sebab kedua-dua akan mempengaruhi dzat gula dan dzat asam (yang berhubung dengan perut) yang ada dalam madu , maka membuatkan dia meningkat (mengacau khasiatnya).
5. Jauhkan dari tempat yang berbau busuk seperti bau ikan (dalam peti sejuk) sebab sifat madu itu akan terpengaruh dan menghisap bau itu dengan senang.Demmikian juga dekat dengan bau-bau lain.Cukuplah baunya sendiri memelihara keutuhannya.
6. BAgi mengilakkan dia susut ,maka dipetuakan orang tua-tua agar dimasukkan kedalam botolnya kira-kira 5 biji lada benar atau padi (tanpa dipecahkan) dan dia tidaklah akan menimbulkan kesan sampingan.
7. Madu itu tidak perlu dimasak atau diprocess lebih dahulu.Jika dia dimasak atau dipanaskan ke paras kepanasan yang tinggimaka enzim didalamnya akan rusak dan hilang khasiatnya.
Madu asli atau madu yang jilah tidaklah akan rusak dengan berlalunya masa dan dia tidak akan rusak atau busuk apabila dia berada dalam bekas yang terbuka sebab kuman-kuman atau hama penyakit yang dibawa udara tidaklah akan tumbuh padanya.Kelembapan madu sendiri adalah dibawah 20%.
Dikatakan madu diMalaysia boleh tahan dari 3 sehingga 5 tahun atau lebih menurut penjagaan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan