KEISTIMEWAAN MADU LEBAH / MADU TUALANG

         

Islam adalah suatu Agama yang suci dan selalu mengutamakan kesucian dan kebersihan. dalam perubatan dunia kini , ada perubatan yang menggunakan bahan-bahan yang haram , dan ada pula yang menggunakan bahan-bahan yang halal. bahan yang halal adalah suci lahir dan batin ( luar dan dalam)
 
           MADU adalah suatu cairan yang dipungut dan diprocess oleh lebah yang berterbangan di kawasan agak tinggi (terjamin bersih) dan tempat-tempat singgahnyajuga (bunga-bungaan) adalah bersih jauh dari debu dan kekotoran bumi.

           "MADU itu dztnya bersih dan dia membersihkan yang lain"
  Bukankah telah dijelaskan bahawa MADU berfungsi membersihkan perut , darah , dan urat saraf ? MADU itu selain merupakan minuman berkhasiat  yang paling bersih , dia juga merupakan minuman warisan suci peningalan perubatan para Nabi alaihim ash-shalaah was-salaam. Selain Madu mempunyai tenaga yang kuat berkesan dan aktif serta lebih cepat menyembuhkan , MADU tiada piula mempunyai bahaya sampingan.

  MADU yang diproces oleh mulutitu sebenarnya dia sudah menjadi bahan yang tidak perlu lagi diproses , MADU adalah merupakan kumpulan vitamin atau dzat makanan bermutu yang langsung apabila diminum manusia , MADU terus terus menjadi bahan yang segera aktif menjalankan atau kerjanya dalam tubuh tanpa dia diproses lagi dalam perut tempoh hanya kira-kira 20minit sahaja , tanpa perlu diproses oleh alat-alat pencernaanatau usus , MADU sudah berfungsi sebab dia telah dicernakan lebah sendiri sehingga MADU boleh dipergunakan terus menyerap ke hati (alkabid) untuk mewujudkan glikogen. Bagi orang yang lemah alat-alat pencernaan seperti orang tua-tua atau kanak-kanak maka MADU merupakan minuman atau makanan segera baginya tanpa dikunyah lagi.
   Makanan-makanan lain selain MADU , tidak dapat menyimpan vitamin secara kekal disebabkan dia tidak mempunyai sifat-sifat yang tersindiri seperti MADU , dimana vitamin-vitamin itu akan susut atau rosak disebabkan oleh perkara-perkara berikut :-

  1. Rosak atau susut bila makanan itu dimasak.
  2. Rosak atau susut semasa dicernakan.
  3. Rosak atau susut menerusi tempoh masa , iaitu sesudah dia dipetik atau digetus dari pokok.
  4. Rosak susut sewaktu dalam simpanan.
Akan tetapi MADU masih tetap pada asalnya dalam keadaaan kepanasan yang tinggi bila diikut cara menyimpan yang betul ( http://madutualangori.blogspot.com/p/bagaimana-min.html ).

Vitamin-vitamin yang terdapat dalam MADU adalah lebih kuat dan lebih bersih. Dia diperlukan sepenuhnya dan badan menghisapnya dengan mudah, kira-kira 20 minit atau sejam , sedangkan vitamin-vitamin yang terdapat pada makanan yang lainadalah lebih lemah dan lambat dihisap badan.

Sekalipun vitamin-vitamin ABCDEK dan lain-lain yang terdapat madu itu wujud dalam jumlah yang sedikit , tetapi peranannya sangat penting dimana dia bersatu atau berganding dengan bahan-bahan lain untuk menjalakan bagai-bagai tugas perlu bagi melawan panyakit, Justeru itu MADU dapat menyembuhkan hampir semua penyakit dan dia merupakan antisepestik* alami yang dapat membunuh bakteria (kuman penyakit).

MADU kaya dengan vitamin C , berbanding dengan kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran.Tegasnya MADU kaya dengan beraneka vitamin , mineral (bahan galian) enzim , protin ,dzat gula , asam dan lain-lain yang tahan dan berguna kepada kesihatan manusia.

* penolakan menular

   Disamping itu bahan oksigen dan haidrogen adalah banyak sekali terdapat dalam MADU. Oksigen amat berguna sekali dalam kepada pesakit PARU-PARU. Akan tetapi keduanya amat sedikit terdapat dalam bahan-bahan makanan lain.

   Kajian pada sebuah institut diKota Paris , Perancis membuktikan betapa tingginya nilai MADU berbanding dengan bahan-bahana makanan yang lain , iaitu didapati 1kg MADU setanding tenaganya dengan 3.5kg daging dan 12kg sayur-sayuran.

Justru itu ada orang mengatakan "Selalu minum MADU memperoleh (banyak) faedah dalam perkara-perkara yang jarang-jarang diperolehi menerusi makanan lain.Dalam perubatana ada ubat yang cuma boleh menahan kesakitan tanpa boleh menyembuh , akan tetapi MADU bukan sahaja boleh menghilangkan kesakitan tetapi dia juga dapat menyembuhkan dalam kadar segera iaitu dengan kewujudan vitamin B dan C di dalamnya. Sebagai contoh , mengenai penyakit gatal , sebaik-baik sahaja tempat gatal dicumur dengan MADU maka gatal pun terus menghilang dan kesembuhan pun berlaku.

     Antara keistimewaan MADU dapat sisingatkan dalam kata kata IBNU SINA :-

" MADU itu menguatkan ruh (keruhanian) , MADU menambah kerajinan (dan semangat) , MADU menggerak (membuka ) selera makan , MADU memelihara kemudaan , Dan MADU menolong melancarkan ucapan."

 Pada MADU terdapat ciri-ciri makanan , ubat , ibadah , sunnah , taubat ( sesudah mengenali nikmat Allah yang besar ini) dan pendekatan diri kepada Allah.

   Tepat tulisan DR.Rihaab 'Ukaawi:

" MADU berupa bahan berunsur manis yang menimbulkan kerajinan, kekuatan , kecemerlangan , vitalitas dan kesukaan."







UNTUK DAPATKAN MADU TUALANG ORI  , 
Whats App / CALL : 0127114440 RAHMAN
email : is3man2@gmail.com




2 ulasan:

  1. Assalamualaikum semua nk kongsi boleh jika ada sakit : -
    • kanser tahap 1 2 3 dan 4 dah ada bnyak testimoni dan herba ini jugak sesuai untuk pesakit yang sedang melakukan kimo untuk tmbah selera makan,platelet darah dan rambut tidak gugur seperti pesakit yang buat kimo, cerdas boleh memasak dan jalan-jalan walau baru sehari kimo.
    • Darah tinggi
    • Masalah saraf dan stroke
    • cysts
    • Kitaran haid tidak teratur dan ikhtiar hamil, kerana salah satu punca sukar hamil apabila kitaran haid tidak teratur
    dan lain2 penyakit cuba berubat dgn saya mohd zuhairi bin noordin (017 4687570) cuba wasap saya atau call saya..Insya Allah mujarab dan mmpu milik dah bnyk testimoni2 yang dah sembuh tahap 4 dan penyakit2 lain.saya mengunakan pokok2 herba yang terpilih yang penting harga mmpu milik dan berkesan Insya Allah

    BalasPadam